Reklama
  • Wtorek, 4 czerwca 2013 (14:28)

    Aromatyczna karkówka z grilla

Składniki na 6-8 porcji: 80 dag – 1 kg karkówki (najlepiej średnio tłustej) Bejca: po 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pikantnego ketchupu, ostrej musztardy i oleju, 1 łyżka płynnego naturalnego miodu, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo tarta), sól, pieprz, po 2 łyżeczki mielonego cynamonu i suszonej bazylii, ostra mielona papryka w proszku

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, ponacinać w kratkę. Przygotować bejcę.

Wszystkie składniki bejcy wymieszać tak, aby powstała masa o konsystencji podobnej do majonezu. Posmarować nią dokładnie mięso. Porcje przykryć lub zawinąć w folię i odstawić do lodówki (najlepiej na noc).

Reklama

Następnego dnia mięso lekko osączyć z marynaty (powinno jej zostać niewiele) i smażyć na grillu około 20 minut. W trakcie pieczenia obracać.

Ważna rada

Do karkówki podawać sałatkę z kapusty lodowej i sezonowych warzyw oraz pieczywo, najlepiej biały tostowy chleb.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 1 cytryna, 7 łyżek oliwy, 3 młode cukinie, 20 dag żółtego kabaczka, 1 strąk chili, 8 kotlecików jagnięcych z kostką, sól, 25 dag groszku cukrowego, 20 dag mozzarelli, pieprz, kiełki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.