Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:05)

    Cytrynowe szaszłyki

Składniki: 75 dag filetów z kurczaka, 3 cytryny, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 chlebki naan, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka świeżych ziół, sól, grubo tłuczony pieprz, cukier

1. Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na paski, a potem każdy pasek w kostkę.

Reklama

2. Przygotuj osiem drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie. Nadziewaj kawałki kurczaka. Cytryny sparz wrzątkiem, dwie pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji. Z trzeciej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż szaszłyki, smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Dopraw sokiem i skórką z jednej cytryny, musztardą, solą, grubo utłuczonym czarnym pieprzem oraz cukrem.

4. Chlebki naan włóż do piekarnika. Ogrzewaj 6-8 minut w temperaturze 175 stopni. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszaj z opłukanymi i poszatkowanymi listkami ziół (np. natki lub kolendry). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

5. Szaszłyki podawaj z chlebkami naan i sosem. Dekoruj plastrami cytryny.

Czas ok. 30 min; porcja – 510 kcal, cena 5,40 zł, 4 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 8 cienkich białych kiełbasek grillowych, 1 średnia cukinia, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki syropu klonowego, 4 łyżki keczupu, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki słodkiego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.