Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Grillowana jagnięcina

Składniki: 1 cytryna, 7 łyżek oliwy, 3 młode cukinie, 20 dag żółtego kabaczka, 1 strąk chili, 8 kotlecików jagnięcych z kostką, sól, 25 dag groszku cukrowego, 20 dag mozzarelli, pieprz, kiełki groszku.

czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 5,60 zł

Reklama

1 Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę, wyciśnij 2 łyżeczki soku. Wymieszaj w misce z 4 łyżkami oliwy. Umyj i osusz cukinie oraz kabaczek, pokrój nożem szczelinowym w cienkie plasterki. Papryczkę chili opłucz, rozkrój, oczyść z pesteczek, drobno posiekaj.

2 Plasterki warzyw włóż do cytrynowej marynaty. Dodaj posiekane chili oraz sól do smaku. Wymieszaj starannie, odstaw na godzinę. W tym czasie umyj kotleciki, osusz, natrzyj resztą oliwy. Grilluj po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3 Groszek cukrowy wrzuć na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Osącz na sicie, przelej zimną wodą. Na dużym talerzu rozłóż zamarynowane plastry warzyw, groszek, pokrojoną mozzarellę i kotleciki jagnięce. Całość polej resztą cytrynowej marynaty. Udekoruj kiełkami.

Świat kobiety
Więcej na temat:groszek | cytryna | jagnięcina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory malinowe, 10 dag tartej mozzarelli, 8 łyżek gotowych grzanek, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka sosu winegret, 1 łyżka soku z  cytryny, sól morska, pieprz świeżo... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.