Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (10:05)

    Karkówka w marynacie

Składniki na 4 porcje: 70 dag karkówki bez kości, 125 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego keczupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego estragonu, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie: ok. 30 min. Marynowanie: ok. 4 godz.

1 Mięso myję i wycieram do sucha. Potem karkówkę kroję w plastry. Posypuję solą oraz pieprzem. Czosnek obieram i drobno siekam.

2 Do słoika wlewam oliwę oraz sos sojowy. Dodaję keczup i czosnek. Wsypuję paprykę, bazylię, estragon. Mocno zakręcam słoik i energicznie potrząsam nim, aż składniki dobrze się połączą.

3 Plastry karkówki wkładam do miseczki. Polewam przygotowaną marynatą. Mieszam i wstawiam do lodówki na 4 godziny.

4 Zamarynowane mięso układam na tackach do grillowania. Stawiam na mocno rozgrzanym ruszcie. Piekę na rumiano. Od czasu do czasu plastry karkówki przewracam i smaruję pozostałą marynatą. Gotowe kotlety podaję np. z dodatkiem grillowanych warzyw.

Magdalena Tabaczyk z Barwina

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 gruszki, pół cytryny, 8 plasterków szynki wieprzowej, 5 dag orzechów włoskich, 15 dag sera mozzarella, 2 łyżki miodu, listki rukoli , gałązki ziół (majeranku lub tymianku) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.