Reklama
  • Środa, 14 maja 2014 (11:00)

    Karkówka z grilla

Składniki na 4 sztuki: 4 plastry schabu karkowego, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, po 1 łyżeczce przyprawy do karkówki, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki.

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem.

2. Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej ocet balsamiczny i olej. Dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie papryki, przyprawę do karkówki, zioła prowansalskie oraz majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą. Zamieszaj i ułóż tak, aby każdy plaster był w niej zanurzony. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie obracaj, aby równomiernie przeszło przyprawami.

3. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz na mocno rozgrzanym ruszcie 5-7 min. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze ok. 5 min, aż się zrumieni. Na upieczonym plastrze mięsa połóż kawałek masła ziołowego, pomidorowego lub czosnkowego. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 380 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 2 chili, sól, 3 łyżki cukru, 6 łyżek czerwonego octu winnego, pieprz, 5 gałązek tymianku, po 7 łyżek keczupu i musztardy, olej, słodka papryka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.