Reklama
  • Środa, 9 marca (10:00)

    Karkówka z grilla z sosem po cygańsku

Składniki: 60 dag karkówki, ząbek czosnku, 3 papryki żółte, 3 papryki czerwone, sól , 3 papryki zielone, wegeta, szklanka śmietany , papryczka chili, pęczek tymianku, 4 łyżki sosu chili, oliwa, łyżka masła, pieprz

Reklama

Do głębokiego naczynia wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wegetę. Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekane listki tymianku i włóż pokrojone w plastry mięso. Całość przykryj i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone w paski papryki i posiekaną papryczkę chili.

Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Następnie podsmaż. Wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj około 5 minut, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Na rozgrzanej patelni stop masło. Ułóż zamarynowaną karkówkę i smaż na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę.

Gotową karkówkę polej obficie sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ■ 4 filety rybne np. z dorsza ■ kilka suszonych pomidorów z oliwą ■ 5 ząbków czosnku ■ sól ■ pieprz czarny świeżo mielony ■ suszone zioła prowansalskie ■ listki bazylii. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.