Reklama
  • Poniedziałek, 8 czerwca 2015 (13:00)

    Łosoś cytrynowy z czosnkową nutą

Składniki na 4 porcje: ·4 grube dzwonka łososia. Na marynatę: ·1 cytryna ·4 łyżki oliwy ·1 ząbek czosnku ·jasny sos sojowy ·pieprz ziołowy.

Dzwonka łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, usuń widoczne ości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Usuń gorzkie w smaku pestki. Skórkę i sok z cytryny wymieszaj z oliwą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę przypraw do smaku sosem sojowym oraz pieprzem ziołowym.

Reklama

Dzwonka posmaruj z obu stron przygotowaną marynatą. Przełóż do miseczki. Przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem rybę ułóż na aluminiowych tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Piecz 15-18 minut. W połowie czasu pieczenia obróć, aby ryba ładnie zrumieniła się z obu stron.

Tak przygotowanego łososia podawaj z pieczonymi warzywami. Świetnym dodatkiem do ryby będzie także masło utarte z odrobiną soli oraz pieprzu cytrynowego, a następnie wymieszane z posiekanymi ziołami: np. miętą, bazylią albo melisą cytrynową.

Naj
Więcej na temat:łosoś

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory malinowe, 10 dag tartej mozzarelli, 8 łyżek gotowych grzanek, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka sosu winegret, 1 łyżka soku z  cytryny, sól morska, pieprz świeżo... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.