Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:01)

    Szaszłyk drobiowy

Składniki: 70 dag piersi kurczaka, koper, 2 duże cebule, 1 czerwona papryka, pieprz, przyprawa do kebaba, olej, sól, 100 ml gęstego sosu pomidorowego, 2-3 łyżki keczupu, chili, czosnek, pół ogórka, koperek, 12 twardszych pomidorów, 1 łyżki przecieru pomidorowego, cukier

1. Mięso kurczaka umyj, starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę.

2. Cebule obierz, op łucz. Pokrój w ósemki. Opłucz strąk papryki, przekrój go na pół, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na większe kawałki.

Reklama

3. Przygotuj 6 patyczów do szaszłyków, zmocz je w zimnej wodzie. Nabijaj na patyczki na przemian kawałki kurczaka, cebulę oraz pokrojoną paprykę. Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp przyprawą do kebaba, lekko skrop całość olejem.

4. Przygotowane szaszłyki ułóż na grillu i piecz z dwóch stron, często obracając, 15-20 minut. Możesz także upiec je w piekarniku.

5. Sos pomidorowy wy mieszaj z keczupem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili w proszku. Przełóż do miseczki. Opłucz i osusz na papierowym ręczniku kilka gałązek koperku. Posiekaj go. Posyp szaszłyki. Podawaj z sosem.

6 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 kotlety schabowe z kością, 2 dojrzałe gruszki, garść malin, 4 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy do grilla, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, sól, pieprz, sos balsamico... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.