Reklama
  • Piątek, 31 lipca 2015 (10:05)

    Szaszłyki z bakłażanem i boczkiem

Składniki dla 4 osób: bakłażan • 4 ziemniaki • 8 plastrów boczku wędzonego • duża brzos-kwinia lub kilka moreli • świeży koperek • 4 łyżki oleju • sól • pieprz

1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz solą. Ziemniaki wymyj, pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem. Brzoskwinię lub morele umyj, obierz ze skórki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj zwinięte plastry boczku i cząstki owoców.

Reklama

2. Ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju. 10 minut przed końcem smażenia ziemniaków usmaż bakłażany. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry usmażonych ziemniaków i bakłażana, a na nich szaszłyki. Całość zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posyp koperkiem.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:szaszłyki | z | bakłażan | bakłażany

Zobacz również

  • Składniki: 75 dag filetów z kurczaka, 3 cytryny, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 chlebki naan, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka świeżych ziół, sól, grubo tłuczony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.