Reklama
  • Piątek, 31 lipca 2015 (10:05)

    Szaszłyki z bakłażanem i boczkiem

Składniki dla 4 osób: bakłażan • 4 ziemniaki • 8 plastrów boczku wędzonego • duża brzos-kwinia lub kilka moreli • świeży koperek • 4 łyżki oleju • sól • pieprz

1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz solą. Ziemniaki wymyj, pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem. Brzoskwinię lub morele umyj, obierz ze skórki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj zwinięte plastry boczku i cząstki owoców.

Reklama

2. Ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju. 10 minut przed końcem smażenia ziemniaków usmaż bakłażany. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry usmażonych ziemniaków i bakłażana, a na nich szaszłyki. Całość zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posyp koperkiem.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:szaszłyki | z | bakłażan | bakłażany

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 5 średnich ziemniaków, 2 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, 10 dag kiełbasy lub wędzonego boczku, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., ½ pęczka szczypiorku, 20 dag wędzonego oscypka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.