Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Szaszłyki z kiełbasą oraz zapiekane ziemniaki z mozzarellą i pomidorami

Składniki na szaszłyki (ok 2-8 porcji): ● 1 długa laska kiełbasy ● 1 papryka żółta ● 1 papryka czerwona ● 1 czerwona cebula ● zioła prowansalskie ● sól himalajska ● pieprz czarny. Przydatne: ● patyczki do szaszłyków. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki poszczególnych składników. Całość obsyp ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Grilluj do czasu, aż warzywa i mięso będą takie, jak lubisz najbardziej lub upiecz w piekarniku w 180 C przez około 30-40 minut. Składniki na ziemniaki zapiekane: ● 8-10 ziemniaków ● 2 pomidory ● 1 duża kulka sera mozzarella ● zioła prowansalskie.

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedzone ziemniaki przekrój na pół, ułóż je w formie do zapiekania, na nich rozłóż plastry pomidorów i mozzarelli, obsyp całość ziołami i piecz w 180C przez około 15-20 minut. Sugestie: Użyj dowolnych ziół oraz przypraw.

Do szaszłyków dodaj ulubione warzywa, np. cukinię lub bakłażana. Zapiekane ziemniaki podaj ze świeżą bazylią - będzie jeszcze smaczniej! Wersja lżejsza: Użyj również chilli - wspomaga procesy trawienne. Użyj chudej kiełbasy. Zarówno szaszłyki, jak i ziemniaki możesz przygotować na parze.

Reklama

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 gruszki, pół cytryny, 8 plasterków szynki wieprzowej, 5 dag orzechów włoskich, 15 dag sera mozzarella, 2 łyżki miodu, listki rukoli , gałązki ziół (majeranku lub tymianku) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.