Reklama
  • Poniedziałek, 29 czerwca 2015 (08:01)

    Szaszłyki z młodych ziemniaków

Skład na 6 porcji: ● 20 małych młodych ziemniaków ● 16 małych pomidorków koktajlowych ● 4-5 łyżek oleju lub oliwy ● pęczek szczypiorku ● sól ● pieprz czarny ● pieprz cayenne ● tymianek

1. Ziemniaki szorujemy szczoteczką, nie obieramy. Na 5-7 minut wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Małe pomidory (można dodać także cebulę białą albo czerwoną, paprykę czerwoną, żółtą itp.) myjemy, osuszamy.

Reklama

3. Warzywa nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Smarujemy oliwą lub olejem wymieszanym z solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i szczyptą tymianku. Grillujemy, często obracając. Posypujemy świeżymy ziołami, podajemy.

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 83 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 14 g

Do ziemniaków pasuje sos koperkowy.

Rewia
Więcej na temat:warto | z | szaszłyki | pieprz cayenne

Zobacz również

  • Składniki: 4 kotlety schabowe z kością, 2 dojrzałe gruszki, garść malin, 4 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy do grilla, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, sól, pieprz, sos balsamico... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.