Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:06)

    Zapiekane miniszaszłyki

Składniki: 2 gruszki, pół cytryny, 8 plasterków szynki wieprzowej, 5 dag orzechów włoskich, 15 dag sera mozzarella, 2 łyżki miodu, listki rukoli , gałązki ziół (majeranku lub tymianku)

1. Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych. Owoce ułóż w miseczce i skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny.

2. Plasterki szynki (najlepiej z tłuszczykiem) rozłóż na desce. Orzechy włoskie zrumień na suchej patelni, posiekaj. Rozłóż na plasterkach szynki. Ser mozzarella osącz, pokrój na 8 kawałków. Umieść z orzechami na szynce, zroluj.

Reklama

3. Na drewniane szpadki nadziewaj na przemian ćwiartki gruszek oraz szynkowe ruloniki. Umieść miniszaszłyki na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz w 180 st. ok. 15 minut. Po tym czasie gruszki polej płynnym miodem i dopiekaj jeszcze 5 min. Ozdób rukolą i ziołami.

Czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 75 dag filetów z kurczaka, 3 cytryny, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 chlebki naan, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka świeżych ziół, sól, grubo tłuczony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.